Po dlhšej pauze sa vám hlásim. Stále bez kuchyne.
Čím ďalej tým viac aj bez nálady. A už pomaly aj bez viery, že naša domácnosť ešte niekedy bude uprataná a príjemná. Toľko "veselé" slovo na úvod. Ale uznajte, že pre človeka ako som ja (rozumej kuchynského-cukrárskeho blázna) je žiť bez kuchyne niečo, čo si ani nezaslúži, aby sa nad tým uvažovalo.
Avšak "šťastie možno nájsť aj v dobách temna, ak viete povedať svetlu, svieť". A keďže to povedal Dumbledore, tak to bude pravda 😉
Tento koláčik som si v hlave stvorila za cca 10 minút, asi sekundu po tom, ako ma doktorka uznala znovu za práce-schopnú (áno málo toho je, ešte aj PN-ku som "stihla"). Jeho príprava netrvá dlhšie. Pečenie o niečo málo viac. A výsledok je výborný, vláčny, čokoládovo-hutný a kyselkavo-ovocno-svieži. A čo viac, upečiete ho aj v bojových prerábkových-bezkuchyňových podmienkach (hoci pochybujem, že vy máte potrebu piecť aj za takýchto okolností; šialená som tu asi iba ja sama), stačí, ak si nájdete kúsok miesta na misku (a spomeniete si, kde máte poodkladané suroviny a aspoň jednu varechu).
Ale tak vychádzajme z toho, že všetci (okrem mňa) máte plne funkčnú a príjemnú kuchyňu a všetko máte "poruke". Čiže to bude hračka a za pár minút máte hotovo 😊
Rozpis surovín vám vystačí na jednu menšiu hranatú formu cca 23x25cm. Vtedy budú kocky krásne vysoké. Avšak nič sa nestane, ak použijete aj klasický plech. Kocky budú o niečo nižšie a o málo sa skráti aj čas pečenia. Ten je pri 170*C cca 30 - 35 min.
Suroviny:
250g horkej 70% nej čokolády
200g masla
100g trstinového cukru
pár kvapiek vanilkového extraktu
5 celých vajec
125g (pol téglika) mascarpone
90g celozrnnej špaldovej múky
60g mandľovej múky (alebo inej orechovej)
1 balíček prášku do pečiva
štipka soli
mrazené (alebo podľa dostupnosti aj čerstvé) lesné ovocie
Postup:
Predhrejte si rúru. Čokoládu a maslo rozpustite nad parou a nechajte trošku vychladnúť. Medzitým prešľahajte celé vajcia s cukrom a štipkou soli do svetlej peny. Pridajte mascarpone a vanilkový extrakt. Potom zapracujte čokoládovo-maslovú zmes. Nakoniec vmiešajte zmes všetkých suchých surovín.
Hotové cesto vylejte do vami zvolenej formy či plechu, ideálne ho ešte predtým vysteľte papierom na pečenie 😉 Na cesto posypte lesné ovocie a dajte piecť.
Po vychladnutí krájajte na kocky o veľkosti 5x5cm.
PS: Ostala vám polovica tégliku mascarpone, ja viem 😉 Pridajte k nej trochu tvarohu alebo bieleho jogurtu a vanilku s trochou medu či dobrý domáci džem a zamiešajte. A máte k brownies skvelý doplnok na servírovanie 😊
Miniverzia brownies zo svadobnej ochutnávky
(zdobené čoko-malinovou ganache, mätou a sušenými
malinami a čučoriedkami)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára