9. januára 2018

Zimný cheesecake s brusnicovým pyré

Tak a je tu dávno sľúbený recept na zimný, voňavý čizkejk s čerstvými brusnicami.
Aróma škorice, pomarančovej kôry a muškátového orieška vám navodí pocit tepla (aj v tomto čudnom neurčitom, ba až "nezimnom" januárovom počasí). Možno vám dokonca pripomenie atmosféru uplynulých sviatkov.
Lebo podľa nás cukrárov (áno, ozaj, školu som úspešne doviedla do konca 😊, takže už som cukrárka aj na papieri) nikdy (ani krátko po Vianociach) nie je dôvod zostať bez dobrého koláča 😉
Ja viem, teraz všetci (zase raz) húfne chudneme (fakt?), ale jeden kúsok výborného koláča z kvalitných surovín si môžeme dopriať. Popri pravidelnom režime v tom nevidím žiaden problém. A okrem toho, dobre viete, že víkend bez koláča nie je víkendom 😄


Rozpis surovín je na klasickú okrúhlu formu s priemerom 24 - 26 cm a na 12 - 16 porcií.
Príprava trvá cca 20 minút, pečenie cca 1 hodinu na 150*C. Chladenie cez noc v chladničke.

Suroviny na cesto:
150 g dobrých maslových keksov (prípadne môžete použiť zostatkové suché pečivo z Vianoc, teda ak  vám nejaké ostalo)
50 g mletých orieškov - lieskovcov či vlašských či mandlí to je na vás, fungujú všetky (odporúčam ich pred mletím opiecť na suchej panvici či upiecť v rúre 120*C 10 min, budú omnoho chutnejšie a voňavejšie - ja si všetky orechy pečiem "hromadne" v rúre a do všetkých koláčov používam už pečené)
100 g rozpusteného masla
1 žĺtok
štipka mletej škorice

Suroviny na plnku:
500 g mascarpone
250 g jemného odtučneného tvarohu
250 g hustého bieleho jogurtu (smotanový či gréckeho typu)
3 vajcia
1 bielok
200 g trstinového (prípadne brezového) cukru
2 PL medu
pár kvapiek vanilkového extraktu
postrúhaná kôra z pomaranča (ideálne bio a umytý v horúcej vode)
štipka strúhaného muškátového oriešku
1 PL krémového prášku Zlatý klas

Suroviny na dohotovenie:
200 g čerstvých brusníc
150 ml vody (z toho 100 ml do rajnice pod ovocie)
2 PL cukru
1 PL krémového prášku Zlatý klas (zamiešať s 50 ml vody)
hoblinky bielej čokolády či sekané oriešky na ozdobu



Postup:
Cesto:
Keksy (či koláčiky) podrvte buď v kuchynskom robote, alebo v igelitovom vrecku pomocou úderou valčekom na cesto či tĺčikom na mäso. Pridajte mleté pečené oriešky, škoricu, maslo a žĺtok a dobre premiešajte. Vzniknutú hmotu natlačte na dno maslom vytretej (prípadne aj papierom na pečenie vystlanej) formy a odložte do chladničky. Medzitým si pripravte plnku.

Plnka:
Všetky uvedené suroviny vymiešajte spolu na hladkú tekutú hmotu. Nalejte ju do formy na pripraveý korpus.

Na dno vyhriatej rúry umiestnite malý pekáč s vriacou vodou. Para vznikajúca pri pečení zabráni popraskaniu čízkejku. Koláč pečte na 150*C zhruba hodinu. Po upečení by mal v strede stále ostať na dotyk pružný, až trasľavý. Nebojte sa, upečený bude 😊 Nechajte ho voľne chladnúť na linke.



Dohotovenie:
Do rajnice nalejte 100 ml vody, pridajte brusnice a cukor. Nechajte zovrieť a za občasného miešania nechajte na miernom variť cca 10 minút. Brusnice budú pukať (teda vrchná červená šupka) a zmäknú. V malom pohári alebo miske si rozmiešajte krémový prášok s 50 ml studenej vody. Zmäknuté brusnice aj so šťavou poriadne premixujte tyčovým mixérom, aby vám vzniklo hladké pyré. Ak sa vám bude zdať príliš kyslé, v tejto fáze ešte môžete pridať cukor (podľa mňa však netreba, práve kyselkavosť brusníc dotvára celkový dojem). Vráťte pyré na mierny plameň a za stáleho miešania pridajte pripravený roztok krémového prášku. Priveďte do varu a asi minútu povarte.

Horúce želé vylejte na upečený vychladnutý čízkejk a rozotrite ho takmer až do krajov (nemusíte však úplne, rezy pekne vyzerajú práve s tým farebným kontrastom bledej plnky a nádherne červeného ovocia). Ozdobte bielou čokoládou či sekanými orieškami podľa vašej fantázie.

Takto pripravený čízkejk dajte na noch vychladiť do chladničky a servírujte na druhý deň. Chute sa pekne spoja a korpus zvláčnie.











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára