28. marca 2017

Špaldové rožky..perfektná skúsenosť :)

Nedávno ma v časopise (Apetit apríl 2017) oslovil recept na domáce rožky. Vyzeral jednoducho, s minimom surovín. Povedala som si, že ho vyskúšam.
Samozrejme sa to neobišlo, tak ako vždy, bez mojich osobných adaptácií 😉 Ale za seba hovorím, že istotne stojí za vyskúšanie.
U nás doma mali rožky obrovský úspech. A to dokonca aj u otca, zarytého zástancu kupovaných (obyčajných bielych!!!) rožkov. Takže za mňa rozhodne úspech 😊
Vyskúšate ich aj vy?



Rozpis surovín je na 10 akurátnych rožtekov. Čas prípravy cesta je cca 15 minút, nasleduje kysnutie cez noc v chladničke a pečenie trvá 15 minút na 250*C.

Suroviny:

300 ml teplej vody
1 PL trstinového cukru
1 balíček sušeného droždia (alebo 1/2 kocky čerstvého)
300 g hladkej špaldovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
1 ČL soli
soľ a obľúbené semienka alebo celá rasca na posypanie

Postup:

1. deň - večer: Do misy vlejte teplú vodu, pridajte cukor a rozmiešajte droždie. Nemusíte na nič čakať, rovno pridajte obidve múky a soľ a vymieste cesto. Venujte mu tak 10 minút, bude krásne pružné a nelepivé. Misu zakryte čistou utierkou a nechajte pri izbovej teplote odpočívať - kysnúť asi 2 až 3 hodiny. Počas tohto intervalu cesto občas (cca každých 30 - 40 minút) premieste, ponaťahujte a poprekladajte, akoby ste skladali pomyselnú obálku. Ale na štýle skladania až tak nezáleží. Nad smerom a počtom prekladania sa veľmi zamýšľať ani netreba 😊 hlavne cesto párkrát nejako preložte 😉 Za kažým cesto krásne nakysne a pekne sa dvihne.

Cesto po cca 3-hodinovom kysnutí a 5-násobnom prekladaní


Po poslednom preložení nechajte cesto znovu nakysnúť. Potom premieste a rozdeľte na 10 rovnakých dielov. Sformujte guličky a nechajte chvíľku odpočinúť. Následne z každej guličky vyvaľkajte trojuholník alebo niečo apoň vzdialene pripomínajúce trojuholník, ako sa to podarilo mne 😉 Potom si trojuholník cesta otočte špicom k sebe a stočte do tvaru rožka. Nebojte sa ho utiahnuť pekne natesno. Hotový rožok ešte niekoľkokrát pošúľajte po pracovnej doske. Hotové pečivo porozkladajte na plech vystlaný fóliou alebo papierom na pečenie. Zakryte potravinárskou fóliou a dajte na noc kysnúť do chladničky. Nateraz máte hotovo a môžete ísť spokojne spať s vedomím, že ráno vám stačí 15 minút a budete mať základ na kráľovské raňajky (alebo ak chcete cisárske, ako v rozprávke Císařúv pekař).

Rožteky pripravené na nočné kysnutie v chladničke


2. deň ráno: Predhrejte rúru na 250*C. Nachystajte si malý pekáč, do ktorého vlejete vriacu vodu. Tento umiestnite na dno rúry. Počas pečenia sa odparujúca voda postará o úžasne chrumkavú kôrku.
Vyberte plech s rožkami z chladničky. Budú krásne nakysnuté a bucľaté. Plech s rožkami výdatne pokropte vodou, potrite vodou aj samotné rožky, posoľte a posypte vašimi obľúbenými semienkami alebo celou rascou.

Vykysnuté ranné rožky pripravené na pečenie


Takto pripravené pečivo dajte na 15 minút piecť do horúcej a zaparenej rúry (len ju otvárajte opatrne, aby vás unikajúca para nepopálila).

Upečené pečivo práve vytiahnuté z rúry


Upečené nechajte vychladnúť na mriežke. Užite si ich s obľúbenou (ideálne domácou) nátierkou či obložením podľa vašich predstáv a chuťových pohárikov 😊💓 Ja som si ich naposledy vychutnala s bryndzovou nárierkou a cíbikmi. Môj drahý zasa s maslom a čokoládov-orieškovým krémom.

Mňam 💓





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára