Tento recept je na univerzálne sladké maslové kysnuté cesto. Je vhodné, ba priam ideálne, na tradičné sviatočné vianočky či veľkonočné mazance. A jeho zakomponovaním do víkendových raňajok si z každých takýchto spoločných raňajok vytvoríte tak trochu rodinný sviatok.
Čo sa sviatočného a dovolenkového času týka, som totálna vianočková maslovo-džemová závisláčka. Bez tejto dobroty by sa u nás nezaobišiel ani jeden sviatok. Sprevádza nás Vianocami, Veľkou nocou a občas aj dovolenkovo-víkendovým časom. Proste vždy, keď je podľa mňa čas potešíť sa špeciálnymi raňajkami.
Uvedený rozpis surovín vám vystačí na dve veľké vianočky (u nás je vianočka veľmi obľúbená, takže preto som piekla až z celého kila múky). Ak chcete robiť len jednu, jednoducho si suroviny vydeľte dvomi.
Čas prípravy je rozdelený na dva dni, tak ako pri mojom chlebíku. Vždy keď robím kysnuté cesto, už ho nechávam takmer vždy kysnúť cez noc v chladničke. A musím povedať, že aj tomuto sladkému cestu takýto proces len a len prospieva. Čas pečenia je dlhší (1 hodina a 15 minút), avšak pri nižšej teplote 140*C.
Suroviny:
hrsť sušených brusníc (alebo hrozienok, podľa toho, čo máte radšej)
100 ml rumu alebo medoviny
1 kocka čerstvého droždia
2 riadne PL tekutého medu
750-850 ml teplej zmesi plnotučného mlieka a vody (dala som 350ml mlieka a 380ml vody)
1 kg hladkej špaldovej múky
60g vanilkového cukru (používam domáci práškový cukor vyrobený z trstinového cukru a vanilkového lusku)
postrúhanú kôru z polovice citróna (riadne som ho vydrhla v horúcej vode, hoci o ňom písali, že je bio, ale istota je istota, však viete)
štipka soli
200 g rozpusteného masla
vaječný bielok na potretie pred pečením
Postup:
1. deň: Brusnice/ hrozienka zalejte rumom/ medovinou a nechajte odležať a nasiaknuť. Pripravte si zmes mlieka a vody a v rajnici mierne zohrejte (alebo do studeného mlieka nalejte zohriatu vodu z rýchlovarnej konvice a dosiahnete požadovanú teplotu bez špinenia rajnice 😉), pridajte med a droždie. Nechajte vzísť kvások. Medzitým si do veľkej misy (NAOZAJ veľkej, ak robíte dávku z kila múky) preosejte všetku múku. Pridajte vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru.
Do takto pripravenej múky vlejte kvások a vypracujte vláčne, trochu lepivé cesto. Ak sa vám bude zdať pririedke, pokojne pridajte si ešte trochu múky, ale len do takej miery, pokiaľ sa vám osobne bude s cestom dobre pracovať. Mne redšie cesto neprekáža, pretože mám rada vláčnu vianočku. A čím jemnejšie cesto je, tým vláčnejšia výsledná vianočka bude.
Vymiesené cesto nechajte 3 - 4 hodiny odpočívať zakryté čistou utierkou na kuchynskej linke pri izbovej teplote.
Po stanovenom odpočinku (nie len vianočkinom ale vašom tiež 😉) :)pridajte k už vykysnutému cestu 200 g rozpusteného 82%ného ozajstného masla a postupne ho zapracujte do cesta spolu s rumovými brusnicami aj so všetkým nevsiaknutým alkoholom. Cesto sa vám možno bude zdať riedke, ale po zapracovaní všetkého masla bude akurát. Misu s cestom celú niekoľkokrát zabaľte do potravinárskej fólie a uložte na noc do chladničky. Pomalé kysnutie v chlade mu veľmi prospeje. Bude krásne pružné, lesklé a ráno sa s ním bude skvele pracovať.
2. deň:
Na druhý deň ráno cesto premieste a rozdeľte na 6 častí. Teda za predpokladu, že chcete obe vianočky pliesť len z troch prameňov ako ja. Totižto mne na pletenie vianočky z piatich prameňov chýba gén a nehanbím sa to priznať 😉
Upletené vianočky som piekla potreté vaječným bielkom oddelene v dvoch malých pekáčikoch ešte po babke vystlaných papierom na pečenie pri teplote 140*C asi hodinu a 15 minút. Túto nižšiu teplotu som vyčítala z jednej knihy, kde ju radia použiť špeciálne na maslové vianočkové cesto. Faktom je, že mi zvrchu nechytila tmavú farbu hneď na začiatku, čomu som sa potešila. Ak by sa vám zdala bledá, môžte ku koncu pečenia zvýšiť teplotu v rúre, kým nebude vianočka sfarbená podľa vašich predstáv.
:)
Nechajte ich úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Užite si ju s maslom a domácim jahodovo-vanilkovým džemom. Teda tu som vám predstavila moju verziu raja 💗:) Takto si ju totiž vychutnávame my doma, ešte v pyžamách a s kávou v ruke.
Dúfam, že sa vám toto sladké kysnuté cesto bude páčiť, nech už zvolíte akýkoľvek tvar výsledného pečiva. Faktom je, že pomer múka vs. tekutina je ošemetná vec. Veľmi totiž záleží na kvalite použitej múky. Niekedy dám na 1kg múky až 800ml tekutiny, inokedy akosi stačí aj 650ml. Občas preto nadobúdam pocit, že nie som "pekárka" ale skôr alchymiska 😉:D Ale to je pre mňa na tom to krásne. Každé pečenie je tak pre mňa výzvou 💗
PS: Z tohto cesta (bez brusníc) som robila aj fašiangové šišky. A boli výborné 👌
PS2: A budem z neho robiť aj tohoročný veľkonočný veniec a aj mazanec 😉 :)
Čas prípravy je rozdelený na dva dni, tak ako pri mojom chlebíku. Vždy keď robím kysnuté cesto, už ho nechávam takmer vždy kysnúť cez noc v chladničke. A musím povedať, že aj tomuto sladkému cestu takýto proces len a len prospieva. Čas pečenia je dlhší (1 hodina a 15 minút), avšak pri nižšej teplote 140*C.
Suroviny:
hrsť sušených brusníc (alebo hrozienok, podľa toho, čo máte radšej)
100 ml rumu alebo medoviny
1 kocka čerstvého droždia
2 riadne PL tekutého medu
750-850 ml teplej zmesi plnotučného mlieka a vody (dala som 350ml mlieka a 380ml vody)
1 kg hladkej špaldovej múky
60g vanilkového cukru (používam domáci práškový cukor vyrobený z trstinového cukru a vanilkového lusku)
postrúhanú kôru z polovice citróna (riadne som ho vydrhla v horúcej vode, hoci o ňom písali, že je bio, ale istota je istota, však viete)
štipka soli
200 g rozpusteného masla
vaječný bielok na potretie pred pečením
Postup:
1. deň: Brusnice/ hrozienka zalejte rumom/ medovinou a nechajte odležať a nasiaknuť. Pripravte si zmes mlieka a vody a v rajnici mierne zohrejte (alebo do studeného mlieka nalejte zohriatu vodu z rýchlovarnej konvice a dosiahnete požadovanú teplotu bez špinenia rajnice 😉), pridajte med a droždie. Nechajte vzísť kvások. Medzitým si do veľkej misy (NAOZAJ veľkej, ak robíte dávku z kila múky) preosejte všetku múku. Pridajte vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru.
Do takto pripravenej múky vlejte kvások a vypracujte vláčne, trochu lepivé cesto. Ak sa vám bude zdať pririedke, pokojne pridajte si ešte trochu múky, ale len do takej miery, pokiaľ sa vám osobne bude s cestom dobre pracovať. Mne redšie cesto neprekáža, pretože mám rada vláčnu vianočku. A čím jemnejšie cesto je, tým vláčnejšia výsledná vianočka bude.
Vymiesené cesto nechajte 3 - 4 hodiny odpočívať zakryté čistou utierkou na kuchynskej linke pri izbovej teplote.
Po stanovenom odpočinku (nie len vianočkinom ale vašom tiež 😉) :)pridajte k už vykysnutému cestu 200 g rozpusteného 82%ného ozajstného masla a postupne ho zapracujte do cesta spolu s rumovými brusnicami aj so všetkým nevsiaknutým alkoholom. Cesto sa vám možno bude zdať riedke, ale po zapracovaní všetkého masla bude akurát. Misu s cestom celú niekoľkokrát zabaľte do potravinárskej fólie a uložte na noc do chladničky. Pomalé kysnutie v chlade mu veľmi prospeje. Bude krásne pružné, lesklé a ráno sa s ním bude skvele pracovať.
Cesto po celonočnom kysnutí v chladničke
2. deň:
Na druhý deň ráno cesto premieste a rozdeľte na 6 častí. Teda za predpokladu, že chcete obe vianočky pliesť len z troch prameňov ako ja. Totižto mne na pletenie vianočky z piatich prameňov chýba gén a nehanbím sa to priznať 😉
Upletené vianočky som piekla potreté vaječným bielkom oddelene v dvoch malých pekáčikoch ešte po babke vystlaných papierom na pečenie pri teplote 140*C asi hodinu a 15 minút. Túto nižšiu teplotu som vyčítala z jednej knihy, kde ju radia použiť špeciálne na maslové vianočkové cesto. Faktom je, že mi zvrchu nechytila tmavú farbu hneď na začiatku, čomu som sa potešila. Ak by sa vám zdala bledá, môžte ku koncu pečenia zvýšiť teplotu v rúre, kým nebude vianočka sfarbená podľa vašich predstáv.
:)
Nechajte ich úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Užite si ju s maslom a domácim jahodovo-vanilkovým džemom. Teda tu som vám predstavila moju verziu raja 💗:) Takto si ju totiž vychutnávame my doma, ešte v pyžamách a s kávou v ruke.
Dúfam, že sa vám toto sladké kysnuté cesto bude páčiť, nech už zvolíte akýkoľvek tvar výsledného pečiva. Faktom je, že pomer múka vs. tekutina je ošemetná vec. Veľmi totiž záleží na kvalite použitej múky. Niekedy dám na 1kg múky až 800ml tekutiny, inokedy akosi stačí aj 650ml. Občas preto nadobúdam pocit, že nie som "pekárka" ale skôr alchymiska 😉:D Ale to je pre mňa na tom to krásne. Každé pečenie je tak pre mňa výzvou 💗
PS: Z tohto cesta (bez brusníc) som robila aj fašiangové šišky. A boli výborné 👌
PS2: A budem z neho robiť aj tohoročný veľkonočný veniec a aj mazanec 😉 :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára