3. februára 2017

Dutchbaby - pečená palacinka

Na nedeľné pyžamové raňajky alebo víkendový brunch.
Ale nie len vtedy. Táto sladká dobrota je rýchlym riešiteľom každej situácie tipu "mám chuť na sladké" alebo "mám na niečo chuť a v podstate neviem, na čo" 😇 A tiež skvele poslúži, keď nemáte čas (rozmej nechce sa vám) vystávať pri pečení palaciniek. Ale na tie víkendové raňajky - na tie je ideálna, perfektná, proste na to STVORENÁ 😍

Dutchbaby s čučoriedkovým džemom, gréckym jogurtom s medom a lesným ovocím.

Z uvedeného množstva surovín urobíte palacinku na veľkú panvicu (moja má priemer takmer 30cm) a pripravíte dve bohaté raňajkové porcie (zasýti aj chlapa, odskúšané 😉). Príprava je veľmi jednoduchá, nezaberie vám viac ako 5 minút. Kým sa vám predhreje rúra, cesto si odpočinie. Pečenie na 200*C trvá zhruba 20 až 25 minút (za ten čas si vychutnáte napríklad rannú kávu alebo inú príjemnú ľubovoľnú činnosť). A máte hotovo 😉

Suroviny na palacinku:
2 celé vajcia
200 ml mlieka
150 g celozrnnej špaldovej múky
2 PL trstinového cukru
pár kvapiek vanilkového extraktu (áááno, pridávam ho naozaj všade 😄)
štipka soli
1 PL kokosového oleja na pečenie palacinky

Suroviny na dokončenie:
obľúbený džem, škorica, čerstvé ovocie, pečené oriešky, javorový sirup, grécky jogurt osladený medom, čokoorieškový krém (drahý má momentálne jeden nemenovaný z Nemecka, oproti ktorému sa istý nemenovaný N-kový môže schovať ale úúplne že ďaleko) a v podstate všetko a čokoľvek máte radi :)

Postup:

Do vysokej nádoby alebo kuchynského robota dajte všetky suroviny na cesto, okrem kokosového oleja. Ponorným mixérom (alebo robotom) vymixujte hladké cesto a nechajte ho 15 - 20 minút odpočinúť. 
Medzitým si rozpáľte rúru na 200*C a vložte do nej rozohriať aj panvicu, v ktorej budete palacinku piecť (musí byť vhodná do rúry, čiže žiadna plastová rúčka a podobne). Po rozohriatí rúry za použitia chňapky opatrne vyberte panvicu a dajte do nej kokosový olej. 
Do takto predhriatej panvice vylejte naraz všetko cesto a dajte piecť (nezabudnite, že panvica je horúca a použite zase na chňapku). Palacinku pečte 20 - 25 minút. 

Pohľad do rúry počas pečenia bol pre mňa magický 😍 Cesto sa na okrajoch krásne zdvihlo a v strede pekne nafúklo (vidno to na malom obrázku pod textom). Toto nafúknutie síce po vytiahnutí z rúry klesne, ale okraje ostanú výborné, chrumkavé a stred je vláčny a mäkučký. Celkový dojem z dutchbaby je skvelý.

Hneď po vytiahnutí z rúry si palacinku rozdeľte na porcie a obložte pochúťkami podľa vašej fantázie a momentálnej chuti a ihneď servírujte. V tomto momente ste pripravení vychutnať si úžasné víkendové raňajky (vo dvojici 💗)











Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára