9. februára 2017

Škoricové bagels - perfektné "neokukané" raňajkové pečivo

Bagels či "bejgls" sú dnes veľmi populárne raňajkové pečivo hlavne v oblasti severoamerického kontinentu. Poznáme ich z filmov, seriálov či cestovateľských relácií o stravovaní a varení. Ísť dnes na výlet do New Yorku a nedať si na raňajky bagel so smotanovým syrom a nakladaným či údeným lososom je ako ísť do Ríma a nedať si pizzu. 
Pôvod tohto pečiva špecifického svojou dierou uprostred je vraj niekde v poľských židovských komunitách. A práve židovská spoločnosť, taká rozšírená v Amerike, ich v tejto oblasti sveta spopularizovala. 
Bagel je vyrobený z kysnutého cesta podobného chlebovému. Toto cesto však nemá byť vláčne a jemné, ale skôr tuhšie a nelepivé na dotyk. Typickým je okrúhly tvar o veľkosti dlane a s dierou uprostred. Býva posypaný makom, sezamom, hrubozrnnou soľou či slnečnicovými semienkami alebo aj tzv. "plain" čiže jednoduchý,bez posypu.
Toľko k múdrostiam z wikipédie. Teraz prejdime k praktickej stránke tohto famózneho pečivka 😉



Ja osobne zbožňujem chlieb a pečivo na raňajky. A ako ste si iste všimli, nekonečne ma baví skúšať všakovaké novotinky. Takže bagels som zo svojich kulinárskych výčinov nemohla vynechať. A že som dobre spravila, to je fakt. Voňavý, mäkučký, škoricový fakt. Ich príprava vôbec nie je taká zložitá, ako sa mi zdalo na prvé pozretie receptov na internete. Druhé a ďalšie googlenia ma uistili, že bagels rozhodne stoja za tú trochu času. 



Z uvedeného rozpisu surovín pripravíte 8 krásnych bucľatých "bajglov". Príprava cesta je jednoduchá, zaberie vám asi 15 minút. Čas  odpočinku a kysnutia v chladničke sú cca 3 - 4 hodiny (alebo celonočné), ktoré venujete vami zvolenej činnosti (alebo sladkému spánku). Príprava na pečenie trvá 5 minút a pečenie 20 minút na 210*C.

Suroviny na cesto:

1 balíček sušeného droždia
1 PL medu
250 ml teplej vody
350 g hladkej špaldovej múky
100 g celozrnnej špaldovej múky
100 ml perlivej minerálnej vody
1 ČL soli
1 kopcovitá ČL mletej škorice

Suroviny na dokončenie:

rajnica s vriacou vodou s 1 PL trstinového cukru alebo medu
rozšľahané vajíčko na potretie
sezam/ mak/ slnečnicové semienka/ ľanové semienka na posypanie podľa vašej chuti

Postup:

Cesto: V mise zamiešajte teplú vodu s medom a sušeným droždím. Pridajte múku, soľ, škoricu a minerálku. Lyžicou či varechou zamiešajte "nahrubo". Potom sa do miesenia pustite pekne rukami (za predpokladu, že nemiesite v kuchynskom robote) a cesto vypracujte. Bude tuhšie, ale keď mu dáte aspoň 8 minút intenzívneho miesenia, bude pružné a nelepivé. Potrite ho trošku olejom a tak isto vytrite olejom aj misku. Celú misu vzduchotesne zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky na 3 až 4 hodiny (ak chcete robit bagles hneď, ako som robila ja) alebo na celú noc (ak chcete robiť bagles až na raňajky). 
Dokončenie: Po uplynutí vami zvoleného času kysnutia bude cesto krásne mäkké, nelepivé a výborne sa s ním manipuluje. Rozdeľte ho na 8 rovnakých (aspoň približne 😉) častí a z každej sformujte guľu. Do nej prstom urobte dieru a poriadne celý bagel ponaťahujte. 

Vytvarované bagels

Medzitým si dajte do rajnice zovrieť vodu s cukrom či medom. Bagels postupne ovarte vo vode z každej strany asi pol minúty. Dierovanou naberačkou alebo širokou obracačkou (nie vidličkou a cez stred, lebo sa vám roztrhne) vyberte a ukladajte na plech s papierom na pečenie alebo fóliou, na ktorom budete pečivo piecť. 
Ovarené bagels pripravené na pečenie

Keď ich máte všetky ovarené, potrite ich rozšľahaným vajíčkom a bohato posypte vami zvolenou posýpkou. Za seba hovorím, že sezam so škoricou je bezkonkurenčná kombinácia 💗
Bagels pečte na 200*C 20 minút. Upečené nechajte vychladnúť na kuchynskej mriežke. 



Tip na servírovanie: 
Bagels sú podľa mňa najlepšie opečené v hriankovači. Rozrežte ho na polovicu a opečte do chrumkava. Potrite čerstvím krémovým syrom (philadelphia či lučina) a pokvapkajte medom. Alebo si pridajte aj dobrý domáci džem či banán. To je sladká varianta. ALE 😉 Mne veľmi chutí aj kombinácia škoricového "bajglu" s dobrou kvalitnou šunkou od kosti a plátkom zrelého syra či smotanového syra a údeného lososa. Áno, je to zvláštna predstava, ale mne to takto proste chutí 😊


Bagels sú  ešte stále v našich končinách dosť nezvyčajným pečivom. Avšak svojou nevšednou chuťou, konzistenciou a variabilitou si ma získali a čas-od-času s nimi spríjemňujem rána (dokonca aj tie pracovné). Možno si podmania aj vás 💗






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára