Čokoládová pena, alebo "mousse" je perfektné antidepresívum, hotové čokošťastie :)
Stačia vám tri, skutočne LEN TRI, ingrediencie a vykúzlite dokonalý, moderný a nekonečne chutný dezert. Bohatosť čokoládovej chuti sa perfektne snúbi s arómou pomarančovej kôry. Týmto dezertom elegantne a efektne doplníte akúkoľvek slávnostnú príležitosť, ktorá si zaslúži niečo výnimočné. Alebo urobíte výnimočným hociktorý okamih, ktorý si to podľa vás zaslúži. Keď ju vskúšate, garantujem vám, že ju zaradíte do svojho dezertového repertoáru. A budete sa k nej radi (a často) vracať :)
Čokoládová pena s pomarančovou kôrou doplnená malinami
Z uvedeného množstva surovín pripravíte 4 cca 100 ml porcie. Vzhľadom na bohatosť chuti a sýtosť dezertu je 100 ml porcia na osobu naozaj postačujúca aj pre najväčších "čokoholikov", ku ktorým sa hrdo hlásim aj ja sama :)
Čas prípravy je cca 15 - 20 minút. Na schladenie v chladničke postačí 1 hodina.
Čas prípravy je cca 15 - 20 minút. Na schladenie v chladničke postačí 1 hodina.
Suroviny:
200 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70%)
300 ml šľahačkovej smotany
strúhaná kôra z polovice pomaranča (ideálne bio kvality)
Voliteľné: ovocie alebo pečené orechy
Postup:
Do rajnice nalejte 100 ml smotany, pridajte pomarančovú kôru (pred strúhaním pomaranč pre istotu riadne umyte v horúcej vode) a priveďte do varu. Odstavte zo sporáka. Tu je priestor na prípadné precedenie smotany, aby ste sa zbavili kúskov pomarančovej kôry. Ja osobne to nerobím, nakoľko mi kúsky pomaranča v pene neprekážajú. Takže túto voľbu nechám na vás.
Do horúcej smotany pridajte nalámanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Hmota získa krásne krémovú konzistenciu. V podstate ste teraz pripravili tzv. čokoládovú ganache . Nechajte ju trochu vychladnúť.
Do horúcej smotany pridajte nalámanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Hmota získa krásne krémovú konzistenciu. V podstate ste teraz pripravili tzv. čokoládovú ganache . Nechajte ju trochu vychladnúť.
Medzitým si vyšľahajte smotanu. Keďže do nej nepridávame žiaden stužovač, chvíľku to trvá. Do hotovej šľahačky pridajte schladenú čokoládovú ganage a cukrárskou stierkou zapracujte. Pena sa vám môže zdať trochu riedka, ale nebojte sa, v pohárikoch v chladničke vďaka čokoláde krásne stuhne.
Penu rozdeľte do pohárikov a prípadne doplňte ovocím či pečenými orechami podľa vlastného výberu. Ja som zvolila mrazené maliny, ktorých kyslastá chuť krásne dopĺňa celkovú chuť dezertu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára