4. januára 2017

Kávovo-čokoládová minikocka s mascarpone-kávovým krémom

Kávovo-čokoládová minikocka s mascarpone kávovým krémom je tak trošku dekadentným dezertom. Dezertom, ktorý je elegantný a štipku nehanebný plnosťou chutí. Chutí, v ktorých sa spájajú tóny horkej kávy s lákavou čokoládou. Je vláčny, doplnený lahodným mascarpone krémom. Pre mňa je toto dezert, ktorý by si dáma mala vychutnať na párty či na plese, v saténových rukavičkách, úžasnej róbe a s pohárom šampanského. Neviem presne vypovedať, prečo vo mne evokuje práve túto predstavu. Takto nejako však vnímam jeho dokonalosť.


Uvedené množstvo surovín vystačí na plech o veľkosti 30 x 35 cm. Minikocky odporúčam krájať o veľkosti 4 x 4 cm, v tom prípade ich bude zhruba 56 kusov. Čas prípravy je cca 20 minút, pečenie (180*C cca 15 - 20 min) a kým bude korpus chladnúť, pripravíte si krém. Ozdobíte a máte hotovo :)

Suroviny na korpus:
4 vajíčka izbovej teploty, žĺtka oddelené od bielkov
100 g 82%-ného masla
100 g horkej 70%-nej čokolády
200 g hladkej múky (dávam špaldovú, môže byť samozrejme aj pšeničná)
40 g čokoládového pudingového prášku 
200 g práškového cukru (brezový, trstinový či biely, na aký ste zvyknutí)
1 ČL sódy bicarbóny alebo 1 prášok do pečiva
6 PL horúcej kávy
štipka soli

Suroviny na krém:
250 g mascarpone
125 g jemného tvarohu
150 g práškového cukru
1 ČL mletej kávy (suchej, nie zaliatej)
pár kvapiek vanilkového extraktu 

Suroviny na kávovú polevu a ozdobenie:
šálka horúcej kávy (tureckej alebo espressa rozriedeného troškou vody) osladenej cukrom alebo medom
strúhaná horká čokoláda
kávové zrnká na ozdobenie

Postup:

Korpus: Žĺtka oddeľte od bielkov. K bielkom pridajte štipku soli a vyšľahajte tuhý sneh, odložte bokom. Čokoládu a maslo dajte do rajnice a na veľmi miernom plameni rozpustite do hladkej jednoliatej hmoty. Nechajte čiastočne vychladnúť. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do svetložltej peny. Do žĺtkovej peny primiešajte horúcu kávu a čokoládovo-maslovú zmes. Postupne zapracujte múku zmiešanú so sódou bicarbónou (či práškom do pečiva). Vznikne vám hustá hmota, do ktorej cukrárenskou stierkou postupne zapracujte bielkový sneh. Miešajte opatrne, radšej pomalšie a dlhšie, aby ste sneh nerozbili a cesto ostalo nadýchané. Vylejte na papierom na pečenie vystlaný plech a pečte vo vyhriatej rúre (180*C) asi 10 - 15 minút (každá rúra pečie inak, odporúčam vyskúšať špajdľou či je korpus upečený). Po upečení stiahneme papier a necháme celkom vychladnúť.

Krém: Mascarpone, tvaroh, cukor, kávu a vanilkový extrakt vymiešajte na hladký krém.

Dokončenie minikociek: Korpus nakrájajte na mini kocky s rozmerom 4 x 4 cm. Na uľahčenie práce používam klasické 30 cm dlhé pravítko (ktoré u mňa dostalo prívlastok kuchynské, pretože ho pri pečení používam skoro stále). S jeho použitím budete mať kocky rovnaké, pravidelné jednu ako druhú. Takto predkrájaný korpus bohato pokvapkajte osladenou kávou. Pomocou cukrárskeho vrecka s vrúbkovanou špičkou nastriekajte do stredu každej kocky krémovú "pusinku". Hotové kocky posypte strúhanou horkou čokoládou a kávovým zrnkom. 

Kocka ako súčasťou plesového setu dvoch minidezertov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára