6. januára 2017

Ľahký jogurtovo-ovocný dezert (bez výčitiek) na posviatočné obdobie

V tomto povianočnom, ponovoročnom a celkovo posviatočnom období asi málokto z nás myslí na sladké. Možno aj nikto. Skôr všetci uvažujú nad posilňovňami a sú odhodlaní "novoročne sa zbavovať kíl, tuku, toxínov, čohokoľvek.." :) Takto momentálne, začiatkom januára, uvažuje asi 99% ľudí. 
No a potom som tu ja. Blázon, čo nad tanierom vianočného pečiva uvažuje nad ďalším dezertom. Svoju posadnutosť "sladkým tvorením" si obhajujem rôznymi (občas aj absurdnými) príležitosťami a dôvodmi. Tentoraz mi ako skvelá zámienka poslúžila návšteva mojej najlepšej kamarátky z dôvodu mojich nedávnych narodenín. Bez dezertu by to proste nešlo. Avšak tiež som nemala chuť na žiadnu tortu, krémový zákusok, dokonca ani na cheesecake. Túžila som po niečom ľahkom, sviežom, takmer "bezvýčitkovom", nenáročnom na prípravu, ale zároveň elegantnom, čo by spríjemnilo naše spoločné dámske popoludnie. 
A presne taký je tento dezert podávaný v pohári na vysokej stopke. Je svieži, elegantný, dámsky, ľahký ako vánok. Pre mňa je stelesnením ženského priateľstva, sofistikovanosti :) A je proste výborný, môžete si ho dopriať bez výčitiek, že ste "zase" maškrtili a chutí rovnako skvelo z elegantného pohára na víno, ako aj z obyčajnej kompótovej misky :) Je proste univerzálny a dokonalý ako sme len my ženy :) 


Z uvedeného množstva surovín pripravíte 4 štedré porcie (alebo 6 menších), v závislosti od veľkosti pohárov či misiek, ktoré použijete na servírovanie. Čas prípravy je cca 45 minút (zahŕňa aj chladenie ovocnej zmesi), pričom odporúčam nechať dezert pred podávaním rozležať aspoň 2 - 3 hodiny v chladničke.

Suroviny na ovocný rozvar:
300 g zmesi mrazeného ovocia (použila som maliny, jahody a ríbezle zo svojich domácich zásob a pridala som trochu z kupovanej zmesi lesného ovocia)
100 ml vody

Suroviny na jogurtovo-tvarohovú penu:
250 g jemného odtučneného tvarohu
300 g hustého gréckeho jogurtu (použila som Zvolenský z vedierka)
pár kvapiek vanilkového extraktu
med (alebo vami zvolené sladidlo) na osladenie podľa chuti

Voliteľný doplnok:
rozmrvené domáce sušienky, keksy alebo piškóta (ja som použila rozmrvené vianočné vanilkové rožteky)

Postup:

Ovocný rozvar: Zmes ovocia dáme do rajnice, prilejeme vodu a necháme rozvariť. Tekutinu redukujeme tak dlho, kým zmes nenadobudne hustejšiu konzistenciu. Necháme úplne vychladnúť (vzhľadom na to, že momentálne je vonku mínus 8 stupňov, mala som rozvar ochladený raz-dva :) 
Tu dodávam ešte poznámku, že ovocie som nedosládzala. Výsledný efekt je kyslastý, čo perfektne ladí s mierne sladkou jogurtovo-tvarohovou penou. Avšak ak máte radšej sladšie ovocie, pokojne ovocie pred varením oslaďte vami zvoleným sladidlom.

Jogurtovo-tvarohová pena: Tvaroh, jogurt, vanilkový extrakt a med (či iné sladidlo) vymiešajte na hustú penu.

Zostavenie dezertu: Do pohárov postupne vrstvíme ovocie a jogurovo-tvarohovú penu. Môžeme pridať aj vrstvy rozmrvených sušienok (keksov, piškóty). Vrch dezertu môžete ľubovoľne ozdobiť ovocím, či dokonca čokoládou alebo orechmi. Ja som sa rozhodla dezert jednoducho ukončiť ovocnou vrstvou, ktorá je sama sebe ozdobou :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára