9. januára 2017

Vanilková tartaletka s penou z lesného ovocia a mascarpone

K tejto vanilkovej ovocnej tartaletke ma inšpirovala skvelá trnavská cukrárka Lucka Gažová z Lulus bakery.
Na tartaletkovú "škrupinku" (takto nazývam samotný košíček) som použila už overený rozpis surovín zo starého receptu po babke na pečené orechové košíčky. Ako plnku som zvolila penu z mascarpone a lesného ovocia.
Pýtate sa, prečo zase lesné ovocie? Nuž jednoducho preto, lebo na čerstvé momentálne nie je sezóna a táto zmes mrazeného ovocia mi z ponúkaného sortimentu pripadá chuťovo aj vzhľadovo najautentickejšia. Samozrejme v sezóne čerstvého ovocia sa chystám experimentovať s rôznymi druhmi a chuťami.

Z uvedeného rozpisu surovín upečiete cca 24 ks tartaletkových škrupiniek s priemerom 6 cm. Samozrejme budete potrebovať formičky na tartaletky - košíčky. Pred pečením ich nemusíte vymastiť, pretože cesto je maslové a po upečení škrupinku z formičky ľahko vyklopíte. Čas prípravy je cca 30 - 45 minút, pečenie na 180*C trvá asi 10 - 12 minút.

Suroviny na škrupinky tartaletiek:
300 g hladkej múky (použila som špaldovú)
70 g práškového cukru (použila som brezový)
120 g 82%-ného studeného masla
2 celé vajcia
pár kvapiek vanilkového extraktu
štipka soli

Suroviny na plnku:
250 g mascarpone
250 g tvarohu
3 vrchovaté PL medu (môžete nahradiť 150 g práškového cukru, ak nechcete použiť med)
300 g hustého pyré z lesného ovocia (350 g mrazeného lesného ovocia a 100 g kryštálového cukru rozvarte so 100 ml vody a nechajte redukovať do zhustnutia; potom prepasírujte cez husté sitko a nechajte kompletne vychladnúť)
pár kvapiek vanilkového extraktu
rôzne bobuľové ovocie  na ozdobu podľa vašej fantázie

Postup:

Tartaletkové škrupinky - košíčky: Všetky uvedené suroviny spolu spracujte na hladké nelepivé cesto. Zabaľte do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a nechajte odležať v chlade aspoň hodinu. Potom si cesto rozdeľte na 24 rovnakých častí. Mne osobne na to najlepšie poslúži kuchynská váha, pretože ak si pripravíte 24 kúskov cesta, každý bude mať približne rovnakú váhu a košíčky budú pekne rovnaké. Cestom vyplňte formičky, nemusíte ich vymastiť, tartaletky vďaka maslu v ceste po upečení krásne vyklopíte. Pečte 10 - 12 minút na 180*C. Po vytiahnutí z rúry počkajte 2 - 3 minúty, aby ste si nespálili prsty a škrupinky vyklopte. Nechajte úplne vychladnúť.

Plnka: Všetky suroviny vyšľahajte na jemnú penu. Naplňte ňou cukrárske vrecko s vrúbkovou špičkou a tartaletky ozdobte riadnou dávkou ovocného krému. Navrch poukladajte drobné ovocie podľa vlastného výberu.

Tartaletka ako súčasť plesového setu dvoch minidezertov

Jeden tip na záver: 
Tartaletkové škrupinky si môžete pripraviť niekoľko dní vopred plánovaným servírovaním. Nakoľko je to krehké cesto (niečo ako linecké), vydrží naozaj dlho a odležanie mu prospeje. Rovnako dobre sa uchováva (samozrejme bez plnky) aj v mrazničke. Je fajn mať v mrazáku takúto zálohu, ktorú pridaním chutnej plnky bleskovo premeníte na efektný dezert a nezaskočí vás ani tá najneočakávanejšia návšteva či neodbytná chuť na niečo sladké :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára