Zimu mám rada, v konečnom dôsledku som sa v zime narodila. Ale čo je veľa to je dosť, ako sa hovorí. A keďž už pár dní je teplomer tvrdohlavo hlboko pod nulou, ja sa rovnako tvrdohlavo zahrievam :)
Tieto zimné dni a hlavne dlhé studené večery si žiadajú niečo chutné a voňavé. Niečo čo mi navodí príjemnú atmosféru a vylepší náladu. No ale čo robiť, keď už čaj s medom nie je postačujúci a moja myseľ blúdi skôr po sladkých ako čajových uličkách? :)
Nasledujúci dezert je výsledkom chuti na sladké kombinovanej s dostupnými surovinami a lá "čo je doma, to sa počíta" a túžbou po vôni škorice a klinčekov. Čo na tom, že len teraz skončili sviatky a v povetrí sa ešte vznáša koláčikový opar? :)
Keďže po Vianociach sa snažím maškrtiť zdravo (alebo aspoň zdravšie), v tomto dezerte teda nenájdete mascarpone. A dovolím si tvrdiť, že všetky suroviny máte vždy doma. Ja osobne som jablká ani jogurt takmer nedosládzala, ale ak máte radi sladšie, tak si pridajte cukor (med či iné voliteľné sladidlo) podľa svojho uváženia.
Celkový čas prípravy je cca 45 minút a zahŕňa aj čas potrebný na dusenie a následné vychladnutie jablkového pyré. Z uvedeného rozpisu pripravíte 3 porcie (pričom každá má cca 200 ml).
Ovocie na doplnenie estetickej (a možno saj vitamínovej) stránky si pridajte podľa vašej chuti. Rovnako voliteľnou zložkou sú orechy. Ale ak sa ich rozhodnete použiť, dobre vám radím, najprv ich upečte (buď za stáleho miešania na suchej panvici, ale radšej na 130*C asi 15 min v rúre na plechu). Ich chuť sa rozvinie a zvýrazní a budú perfektne chrumkavé. Výhodou pečených orechov je aj to, že sa potom dobre dajú zbaviť šupky, ak by ste chceli. Stačí ích po upečení vyšúchať v suchej utierke.
Suroviny:
3 veľké jablká alebo 4 menšie
1 PL medu (cukru, voliteľného sladidla) ak to pokladáte za nutné :)
1 ČL mletej zmesi voňavého korenia (klinčeky, škorica, muškátový oriešok a ak máte radi môžete pridať aj badián), ak sa vám nechce pripravovať si vlastnú zmes, pokojne použite zmes korenia na perníčky
pár kvapiek vanilkového extraktu
100 ml vody
300 ml hustého bieleho jogurtu gréckeho typu (použila som Zvolenský), ak sa vám žiada, môžete si ho dosladiť
voliteľné suroviny:
mrazené ovocie podľa chuti (použila som červené ríbezle) - vopred voľne rozmrazené pri izbovej teplote
sekané pečené orechy podľa chuti (použila som vlašské, ale veľmi chutné sú aj lieskovce či mandle)
Postup:
Korenisté jablkové pyré: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kúsky (rýchlejšie sa rozvaria). Dajte ich ro rajnice (ideálne s hrubším dnom), podlejte vodou, pridajte vanilkový extrakt, prípadne sladidlo a dajte na sporák. Na miernom ohni priveďte k varu a nechajte rozvariť úplne do mäkka. Trvá to cca 20 minút, podľa konzistencie použitých jabĺk (závisí či sú sypkejšie alebo tvrdšie). Zmes pravidelne miešajte, aby vám jablká neprihoreli. Ak sa vám tekutina rýchlo odparí, pridajte ešte vodu. Zhruba v polovici procesu dusenia pridajte voňavé korenie. Keď máte jablká mäkké resp. takmer rozvarené, máte hotovo :) Teraz máte dve možnosti. Buď vám pyré vyhovuje také aké je, alebo ho rozmixujte do hladka s tyčovým mixérom (ja to nerobím, pár jablkových hrudiek mi nijako neprekáža). Hotové pyré (vymixované či nie) nechajte úplne vychladnúť.
Teraz už len stačí navrstviť do pohárov striedavo jogurt s jablkovým pyré. V prípade, že pridávate aj mrazené ovocie, pridajte ho na jogurtovú vrstvu. Pečenými orechami posypte vrch dezertu a máte hotovo :)
Už potrebujete len lyžičku a garantujem vám, že po tejto (takmer zdravej) dobrote sa len tak zapráši :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára