Studené zimné dni (nehovoriac o dlhých večeroch) si priam žiadajú nejaké spríjemnenie. Aktivít, ktorým sa dá venovať, máme nepreberné množstvo.
A popri zvolenej aktivite sa žiada doplniť aj niečo chutné, čo navodí príjemnú atmosféru. Teda mne určite :)
Niečo, čo ma pohladí na duši a v tom najlepšom aj zaplní nejaké to miestečko v žalúdku. Samozrejme mojou požiadavkou navyše je aj to, aby daná dobrota, bola v čo možno najzdravšej alebo "najneš-kodnejšej" alternatíve :)
Kombinácia jabĺk a voňavého korenia je pre mňa skrz-naskrz jesenná, ba až zimná. Lebo práve v (depresívnej?) zime si moje telo, myseľ a duša žiada terapiu príjemnou vôňou pečených jabĺk a aromatického korenia.
Pretože aromaterapia pečením je pre mňa tá pravá "orechová", aj keď v tomto prípade jablková :) Tá jediná a správna.
Príprava tohto koláčika je jednoduchá, suroviny naň sú vždy doma a voňavý, vláčny výsledok stojí za tú trošku vynaloženej námahy a času.Rozpis surovín je na tortovú formu s priemerom 26 cm. Čas prípravy je cca 20 minút a pečenia asi 60 - 70 minút na 200*C. Porcií by malo byť 12 (samozrejme podľa veľkosťi rezu 😇).
Suroviny:
1,5 kg jabĺk (kyslejších či sladších, výber je na vás)
4 vajcia
70 g trstinového cukru
140 g špaldovej múky
30 g rozpusteného kokosového oleja
180 ml mlieka
štipka soli
pár kvapiek vanilkového extraktu
1/2 ČL mletej škorice
strúhaný muškátový oriešok (použila som približne polovičku orieška)
voliteľné: smotana, šľahačka, biely jogurt či vanilková zmrzlina na podávanie (hoci mne chutil len tak, samotný, bez pridania čohokoľvek iného)
Postup:
Rúru si predhrejte na 200*C. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie.
Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na čo najtenšie plátky. Ak máte taký ten špeciálny (w-krájač z telešopingu? 😄) struhák, pôjde vám to odruky a potrvá to len chvíľku. Ja nemám, takže som krájala nožom. Plátky musia byť ozaj tenké, aby sa v koláčiku vytvorili pekné rovnomerné jablkové vrstvičky. Takto pripravené jablká postupne poukladajte do tortovej formy. Nasledujúcou vrstvou sa snažte prekryť medzierky tej predchádzajúcej vrstvy. Forma bude takmer plná.
Cesto pripravíte veľmi jednoducho. Celé vajcia vymiešajte do peny s cukrom a vanilkou. Pridajte rozpustený kokosový olej. Pridajte múku, soľ a voňavé korenie. Nakoniec zamiešajte mlieko. Výsledné cesto by malo pripomínať redšie cesto na palacinky.
Dokončenie koláčika chce trošku trpezlivosti. Cesto do formy pomaly nalievajte cez jablká. Bude postupne stekať cez medzery medzi plátkami jabĺk. Mne sa ho podarilo do formy dostať zhruba na 3 - 4-krát a pomedzi prilievanie som pár ráz vždy pobúchala formou o stôl, aby cesto lepšie klesalo. Určite sa vám bude zdať, že forma je preplnená :) Tiež som mala hrozné vízie, ako budúci koláč zbieram zo dna rúry, pretože ISTOTNE bude vytekať vrchom :) NO NEBOJTE SA, nič také sa mi NESTALO a nestane sa ani vám 😉
Formu šupnite do vyhriatej rúry a pečte cca 60 - 70 minút (každá rúra pečie inak). V polovici pečenia vám radím povrch koláčika prekryť hárkom papiera na pečenie alebo kúskom alobalu, aby vám povrch veľmi nestmavol. Farbu, ktorú vidíte na fotkách, mi koláčik chytil už po polhodinke a osobne si myslím, že povrch tmavší už byť nepotrebuje.
Po upečení nechajte koláč chladnúť vo forme zhruba hodinku až dve. Potom ho z formy vyberte nechajtre kompletne vychladnúť. Najideálnejšie je nechať ho odležať v chladničke do druhého dňa, k čomu vám prajem pevné nervy. A zároveň sa priznávam, že ja som takú trpezlivosť nemala 😄 Ale keď som ho jedla na druhý deň, tak bol jednoducho ešte lepší (a zaslúži si veľkú fotku 😄)
Koláčik je voňavý, vláčny, s minimom cesta a maximom šťavnatých jabĺčok.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára