4. januára 2017

Mandľová (bezlepková) torta s lesným ovocím a mascarpone-tvarohovým krémom

Nápad na túto tortu, teda vlastne minitortu, sa mi zrodil v hlave celkom nedávno. Narodeniny oslavujem medzi vianočnými sviatkami a koncom roka, čiže niekde medzi vanilkovými rožtekmi, medovníkmi a čokoládovými kolieskami s džemom. Poviete si, načo ešte aj tortu, keď je všade plno vianočného pečiva? Ja celý život odpovedám, že som si dátum narodenia nevybrala (aj keď vlastne asi vybrala) a chcem osláviť narodeniny ako každý iný. Čiže aj s tortou, bez ohľadu na čokoľvek :)


Rozpis surovín je na jednu malú tortičku s priemerom 9 - 10 cm, z ktorej urobíte 8 akurátnych porcií. Čas prípravy je zhruba 1 hodina vrátane pečenia (150*C 15 minút) a chladenia korpusov, pričom zatiaľ si pripravíte krém a lesné ovocie. Odporúčam nechať naplnenú tortu rozležať do ďalšieho dňa v chladničke, takže jej prípravu si naplánujte deň vopred. Vtedy bude naozaj vynikajúca.

Suroviny na 4 korpusy:
3 bielka izbovej teploty
štipka soli
90 g kryštálového cukru (dala som brezový, ale rovnako poslúži aj obyčajný biely či trstinový)
100 g mandľovej múky (jemne mletých lúpaných, alebo aj nelúpaných mandlí; ja mám momentálne múku z nelúpaných, preto je korpus o niečo tmavší)
20 g jemného kukuričného škrobu (Maizena, alebo výborný je aj prášok Zlatý klas)

Suroviny na mascarpone-tvarohový krém:
250 g mascarpone
125 g jemného tvarohu
med na osladenie podľa chuti (dala som vrchovato plné 2 PL)
pár kvapiek vanilkového extraktu (používam z Marks and Spencer)

Suroviny na pyré z lesného ovocia:
150 g zmesi mrazeného lesného ovocia
1 PL medu
100 ml vody

Na ozdobenie:
poleva z horkej čokolády (použite aspoň 70%-nú kvalitnú čokoládu, krásne kontrastuje so sladkou chuťou torty)
čerstvé ovocie, prípadne kvety či snehové pusinky podľa vlastného uváženia

Postup:

Korpusy: Bielka so štipkou soli vyšľahajte na mäkký sneh a pridajte cukor. Vyšľahajte tuhý, lesklý sneh. Cukrárskou stierkou do snehu zapracujte zmes mandľovej múky a škrobu. Na papier na pečenie si predkreslite 4 kruhy s priemerom 9cm (obkreslila som malú formu na tartaletky) a papier prevráťte na nepopísanú stranu (kruhy presvitajú). Do vyznačených kruhov rovnomerne rozdeľte cesto a rozotrite (vrstva asi 2cm) alebo použite cukrárske vrecko a korpusy nastriekajte ako špirálu do každého z kruhov. Pečte na 150*C asi 15 minút do zlato-hneda. Upečené nechajte ešte 5 minút na plechu. Potom stiahnite z papiera a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Pyré z lesného ovocia: Ovocie, med a vodu dajte do rajnice a nechajte rozvariť a varom zredukujte tekutinu čo najviac. Po vychladnutí môže, ale nemusíte, pretrieť cez husté sitko, aby ste odstránili kôstky. Pyré by malo byť hustejšie, určite by nemalo tiecť, aby sa s ním pri plnení torty dobre pracovalo. V prípade, že máte pyré príliš tekuté, odporúčam ho zahustiť troškou kukuričného škrobu rozmiešanou v troche vody (zmes treba spolu prevariť a pred použitím nechať kompletne vychladnúť).

Mascarpone-tvarohový krém: Všetky suroviny vymiešajte na hladký krém. Mne osobne chuťou pripomína poctivý (komunistický) vanilkový miláčik :)

Zostavenie torty:
Korpusy natrieme vrstvou mascarpone-tvarohového krému, do stredu navrstvíme ovocné pyré (nerozotierajte ho až celkom ku krajom), navrstvite ďalší korpus a pokračujte, kým celú tortu nezostavíte. Vrch aj boky štedro natrite krémom, zahlaďte a dajte na noc stuhnúť do chladničky.
Na druhý deň vyrovnajte prípadné nerovnosti, so stuhnutým krémom sa dobre pracuje. Tortu ozdobte podľa vašej momentálnej nálady a fantázie čokoládou, ovocím, kvetmi, snehovými pusinkami, čímkoľvek, na čo máte náladu a čo sa vám páči :)






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára