Pri prezeraní stránok s receptami ma zaujal jeden "číz". Fotka pri recepte bola "nula celá nula nič", ale rozpis surovín, ten už bol o inom. Veľa tvarohu, vajíčka, žiadna múka, množstvo cukru síce hrozivé, ale (ako vždy) zredukovateľné na minimum, resp. nahraditeľné medom.
Po chvíľke uvažovania v štýle "toto pridám, tamto uberiem", som mala v hlave tvarohovo-tvarohový koláčik. Najprv v jednej príchuti, v podstate vanilkový. Potom ma napadlo, že hmotu rozdelím na dve časti a do jednej pridám holandské kakao. V ďalšej sekunde som sa rozhodla, že mám chuť aj na niečo kokosové.
Finálna myšlienka bola kokosovo-kakaový tvarohový koláčik. Ak si myslíte, že tu som konečne prestala špekulovať, omyl. Vtedy som si spomenula, že som vždy chcela skúsiť pracovný postup na tzv. zebra cake, ktorý môj drahý okamžite premenoval na "tigrí koláč". :)
Musím povedať, že výsledok týchto mojich špekulácií ma veľmi príjemne prekvapil, ba čo viac, zožal úspech aj u všetkých, ktorí ho ochutnali.
Rozpis surovín je na 1 klasickú tortovú formu s priemerom cca 26cm. Čas prípravy je zhruba 30 minút, čas pečenia 70 minút. Rátať musíte aj s časovou rezervou potrebnou na vychladnutie a následné odležanie v chladničke. Koláčik je totiž najlepší, keď strávi noc v chladničke.
Suroviny:
1kg jemného tvarohu (tučný či odtučnený, to je na vás, ja používam odtučnený)
8ks vajec (žĺtky a bielky zvlášť)
2 PL cukru a 2 PL medu, alebo si dajte len cukor, alebo len med (závisí od vašej chuti)
4 PL roztopeného kokosového oleja
2 PL jemného kukuričného škrobu (Maizena)
1 balíček čokoládového pudingového prášku
1 balíček kokosového pudingového prášku
2 PL kokosovej múčky (klasický strúhaný kokos som zomlela na kávovom mlynčeku na jemnú múku)
2 PL kvalitného holandského kakaa.
Postup:
Uvedené množstvá surovín si rozdeľte na dve časti (kakao a kakaový pudingový prášok je na tmavú časť zmesi, kokos a kokosový pudingový prášok na svetlú časť). Začnite prípravou svetlej zmesi (postup práce je samozrejme pri oboch rovnaký).
Žĺtka zo štyroch vajec vymiešajte s cukrom/medom/oboma do svetlej peny, resp. tekutiny (s medom penu nenašľaháte, ale to vôbec nie je podstatné), pridajte kokosovú múčku, 1 PL kukuričného škrobu a kokosový pudingový prášok. Vznikne vám hustá hmota, ktorú lepšie rozmiešate pridaním tvarohu práve v tomto okamihu. Poriadne premiešajte. Nakoniec pridajte vaječné bielky. Rovnakým postupom pripravíte kakaovú hmotu.
Medzičasom si predhrejte rúru na 170*C.
Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a potrite dno aj boky rozpusteným kokosovým olejom. Zvonku formu napevno obaľte alobalom.
Postup vrstvenia do "zebrieho - tigrieho" vzoru je úplne jednoduchý. Začnite napr. bledou zmesou a postupne striedajte s tmavou vždy po 1 polievkovej lyžici a cesto dávkujte vždy len do stredu formy. Cesto sa postupne bude roztekať a "usadať" svojou vlastnou váhou. Tým sa vytvorí žiadaný pruhovaný vzor.
Formu položte do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme horúcu vodu do polovice výšky tortovej formy. V takto pripravenom vodnom kúpeli pečieme 70 minút.
Po uplynutí tohto času rúru vypneme a pootvoríme. Takto necháme chladnúť cca 2-3 hodiny. Potom vyberieme na podnos a necháme kompletne vychladiť v chladničke, ideálne do druhého dňa.
Podávajte s ľubovoľným ovocím, ovocnou omáčkou, alebo len tak, samé, bez ničoho. On totiž ani nič ďalšie veľmi nepotrebuje :) Len vašu chuť na sladké (a teda ešte vidličku).
Tip na záver:
Ak nemáte radi kokos (predsa len je to špecifická, výrazná chuť aj aróma a nie každý musí byť jej fanúšikom ako ja), pokojne vymeňte kokosový puding za vanilkový a namiesto kokosovej múčky pridajte do bielej zmesi pár kvapiek vanilkového extraktu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára