13. januára 2017

Čokoládová piškóta najlepšia na svete :)


Najlepšia čokoládová piškóta na svete. Konečne som si vytvorila skvelý tortovo-zákuskový základ. :)
Možno si poviete "no to je ale objav". ALE nájsť rozpis na skvelé cesto na čokoládový korpus je takmer umenie. 
V mojej hlave bol korpus vždy plný bohatej čokoládovej chuti, mäkký, ale zároveň dostatočne pevný a nemrvivý. Pri zostavovaní torty sa s ním musí dobre pracovať a výsledný efekt držal tvar, a to bez výhrad... nuž celkom dosť podmienok na jeden recept :)
Vyskúšala som ich už veľa. Piškótových, trených, snehových, s rozpusteným maslom, s kakaovým práškom, s čokoládou, atď. Taký či onaký. Každý mal vždy skvelú chuť, ale vždy aj nejakú (pre mňa zásadnú) nevýhodu v rámci konzistencie finálneho korpusu. 
Jeden bol priveľmi tuhý, iný primäkký, ďalší málo sladký, iný presladený. Tak to išlo stále dookola. Takže som znovu využila svoj už dávno osvedčený systém "pokus/omyl" a tentokrát som na to išla len s vlastným odhadom a pocitom.
Nuž a musím povedať, že s výsledkom som bola na 100% spokojná. Bez výhrad. Po každej stránke. Korpus bol nadýchaný, mäkký, primerane pevný a súdržný pri manipulácii, dostatočne sladký (hoci ja som zvyknutá na menej sladké, takže možno sa niekomu bude zdať málo sladký - čo sa však dá vyvážiť sladšou plnkou). Chutil a voňal po pridanej čokoláde. Celkovo sa s ním skvele pracovalo, čo je pri pečení a zostavovaní dezertov veľmi dôležitá časť.


Čokoládovo-čokoládová torta pre deti na rozlúčku so škôlkou

Toto cesto, resp. piškóta je veľmi variabilné. Môžete ho použiť tortu, zákusok na plech, použiť ho ako doplnok "pohárových" dezertov štýlu triffle či rôzne minikocky s krémom takmer akejkoľvek príchute. 


Čokoládová s brusnicami k 40tym narodeninám

Rozpis surovín je na tortovú formu s priemerom 26cm alebo na plech r rozmerom 30 x 35 cm. Pečieme pri 180*C.

Suroviny:
4 vajcia izbovej teploty (veľkosť M)
200 g hnedého cukru
100 g 82%ného masla
100 g kvalitnej horkej čokolády (alebo aj mliečnej, ak vám chutí viac)
5 PL horúcej vody
200 g jemnej špaldovej múky
štipka soli
1 ČL sódy bicarbóny
1 (40 g) balíček čokoládového pudingového prášku
pár kvapiek vanilkového extraktu


Postup: 
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo s čokoládou a necháme zľahka zchladnúť. Rúru si vyhrejeme na 180*C.
Bielka oddelíme od žĺtok. K bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom na bledú nadýchanú penu. 
Do žĺtkovej peny postupne zašľaháme čokoládovo-maslovú zmes. Potom pridáme horúcu vodu. Postupne pridávame zmes múky, sódy a pudingového prášku. Nakoniec cukrárskou stierkou opatrne zapracujeme bielkový sneh. 
Hotové cesto nalejeme do tortovej formy (dno som vystlala papierom na pečenie a boky vymastila kokosovým olejom) alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.
Tortový korpus som piekla pri 180*C cca 45 minút. Ak budete piecť cesto na plechu, čas pečenia sa výrazne skráti, a to na 10 - 12 minút. Každopádne "špajdľový test" nikdy nesklame. Hotový korups necháme vychladnúť na mriežke. 

Vychladený korpus zabaľte natesno do potravinárskej fólie a dajte cez noc odpočinúť do chladničky (alebo naozaj studenej komory). Takto oddýchnutý bude krásne vláčny a výborne sa s ním manipuluje pri práci.


Čokoládová s čokoládovou ganache (čokoláda a smotana) k 30tym narodeninám




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára